Je zweet je twee keer per week kapot in de sportschool, eet gezond en die zak chips laat je voortaan ’s avonds staan. Kortom: het gaat lekker met de goede voornemens. Toch moeten we je misschien een beetje teleurstellen: misschien ben je wel helemaal niet zo gezond bezig als je dacht. Sommige ‘gezonde’ producten zijn eigenlijk helemaal niet zo gezond. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Let wel: alles waar té voor staat is niet goed. Als jij regelmatig een van de onderstaande producten heet pleeg je echt geen doodzonde hoor, maar doe het wel met mate.

1. Maaltijdsalades

Met een salade denk je vast dat je lekker gezond bezig bent. Heb je geen zin om te koken? Dan is die maaltijdsalade vast beter dan een pizza. Maar toch is een voorverpakte maaltijdsalade niet zo goed als je denkt. Dat komt omdat er van alles aan wordt toegevoegd, zoals suiker, zout en smaakstoffen. Daardoor zitten er vaak meer dan 700 (!) calorieën in en dat is vergelijkbaar met een pizza. Die salade kun je dus beter zelf maken en dan het suiker en zout gewoon achterwege laten. Gooi er ook geen zoete dressing overheen, dat maakt het weer ongezonder.

2. Ontbijtkoek

Veel mensen zien ontbijtkoek als een gezond tussendoortje. Helaas: een flinke plak staat al snel gelijk aan twee boterhammen. En het zit ook nog eens vol met suiker.

3. Cola light

Je houdt van cola, maar gaat dan toch maar voor de light-variant want daar zitten minder calorieën in. Fout. In cola light zit dan wel geen suiker, het zit helemaal vol met kunstmatige zoetstoffen. Je lichaam denkt dat je suikers binnenkrijgt en daardoor stijgt je insulineniveau en raakt je lichaam van slag. Net zo ongezond als gewone cola dus.

4. Havermout

Havermout, een van de lekkerste ontbijtjes dat er is. Vooral met wat amandelmelk en blauwe bessen is het onweerstaanbaar. Toch is het niet verstandig om elke dag havermout  te eten, je kunt het het beste afwisselen met wat yoghurt of een boterham. Houd ook je portiegrootte goed in de gaten.

5. Mueslirepen

De ‘gezonde’ mueslirepen bestaan vaak uit noten en gedroogd fruit. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar die ingrediënten worden vaak aan elkaar geplakt met honing en daardoor zit er alsnog een hoop suiker in.

6. Vruchtensap

Drink jij vruchtensap om zo vitamines binnen te krijgen? Think twice! In pakken zit veel toegevoegde suiker en dat is natuurlijk niet erg gezond. En hoe zit het dan met verse sapjes? Bij het persen gaan de vezels verloren en dat is nou juist het gezondste aan je stukje fruit. Daardoor drink je eigenlijk alleen nog maar water en suiker. Jammer!

7. Rijstwafels

Rijstwafels bevatten weinig calorieën, maar daar gaat het eigenlijk ook meteen mis. Er zitten weinig voedingsstoffen in en daardoor krijg je snel weer honger na het eten van een rijstwafel. En dan ga je alleen maar meer eten.

8. Kaas

Oh nee, kaas… je wilt het niet weten, maar kaas is ook iets waar je mee op moet letten. Kaas bevat veel belangrijke voedingsstoffen en het is ook erg gezond, maar je moet ook niet overdrijven. Kaas zit namelijk vol met verzadigde vetten en zout. Eet je echt heel erg graag kaas? Kies dan voor kaas met minder zout en tussen de 10 en 30+.