Alcohol verbetert je taalvaardigheid

Moet je binnenkort een gesprek voeren in het Duits of Engels? Dan kan het helpen van te voren een biertje of wijntje te drinken. Uit Duits onderzoek blijkt namelijk dat alcohol ervoor zorgt dat je je tweede taal beter gaat spreken.

Veel mensen geloven dat je beter wordt in het spreken van je tweede taal na het nuttigen van een kleine hoeveelheid alcohol. Om dat te bewijzen besloten Duitse onderzoekers de proef op de som te nemen. Het doel van het onderzoek was kijken wat de effecten zijn van alcohol op de taalvaardigheid, wat werd gemeten aan de hand van beoordelingen door de persoon zelf en van derden.

Bij het onderzoek werden vijftig Duitsers betrokken die recent Nederlands hadden geleerd. De ene helft dronk een lage dosis alcohol terwijl de controlegroep een alcoholvrije drank kreeg. Vervolgens moesten ze een discussie in het Nederlands voeren die werd gevolgd door een onderzoeker. De discussie werd opgenomen en beluisterd door twee Nederlanders die niet op de hoogte waren van het onderzoek. Daarnaast moesten de deelnemers hun eigen vaardigheid beoordelen.

Wat bleek? De deelnemers die wat gedronken hadden scoorden een stuk beter op hun taalvaardigheid en vooral hun uitspraak was een stuk beter dan die van de groep die geen alcohol ophadden. De alcohol had geen effect op de zelfbeoordelingen.

Dit betekent dat alcoholgebruik een direct effect kan hebben op de uitspraak van een taal die recent geleerd is. Volgens de onderzoekers zou dit kunnen komen omdat alcohol angstremmend werkt.

Dus, drink vooral een wijntje of biertje voor een buitenlands gesprek. Niet teveel natuurlijk, want bij overmatig alcoholgebruik kunnen veel mensen hun eigen taal al niet meer spreken 😉