Alles over allergenen

Ben je allergisch voor melk, noten, gluten of schaaldieren? Wij bij Op de Poort proberen rekening met je te houden. Voedselallergieën komen steeds vaker voor en zijn erg lastig. Hoe ontstaan ze en wat zijn de symptomen?

 Koemelkallergie

Wanneer je allergisch bent voor koemelk reageer je op elk product dat koemelk bevat. Koemelkallergie is niet te verwarren met lactose-intolerantie, bij lactose-intolerantie kunnen je darmen lactose niet zo goed verwerken en krijg je buikpijn. Bij de meest herkenbare vorm van koemelkallergie ziet je immuunsysteem de eiwitten als een indringer en valt het met antistoffen aan. Die reactie kan mild zijn, maar ook zeer heftig verlopen. Je kunt huidklachten krijgen zoals netelroos, galbulten, eczeem en oedeem, of maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Anafylactische reacties zijn bijvoorbeeld tintelingen en zwellingen in de mond, hartritmestoornissen en daling van de bloeddruk.

Notenallergie

Een notenallergie kan ernstige reacties geven, soms zelfs met fatale afloop. Als je een notenallergie hebt reageer je vaak op meerdere soorten noten, zelfs als ze qua plantenfamilie niet bij elkaar horen. In Nederland staan hazelnoot en walnoot op 1. Bij kinderen komt een cashewnootallergie steeds vaker voor. Anafylactische reacties zijn: tintelingen de mond, keel, wangen of tong, lokale netelroos, daarna reacties in veel organen, vaak met ernstige astma, daarna verlaagt je bloeddruk en raak je in shock.

Schaaldieren

Onder schaaldieren vallen krab, garnalen en (rivier)kreeft. Als je allergisch reageert op schaaldieren reageer je vaak ook op weekdieren. Slechts 1 procent van de bevolking heeft deze allergie. Na pinda’s en noten is het de meest voorkomende oorzaak van anafylaxie.

Sulfiet

Sulfiet komt van nature voor, maar wordt soms ook als conserveermiddel toegevoegd. Dat doen ze zodat vlees en fruit niet bruin kleurt. Je krijgt er geen allergische reactie op, maar een intolerantiereactie. Bij gevoelige mensen veroorzaakt het een astma-aanval.Gluten

Overgevoeligheid voor gluten komt veel voor. Het wordt ook wel coeliakie genoemd en is géén allergische aandoening. In Nederland hebben 16.000 mensen last van glutenintolerantie. Het is een auto-immuunziekte, je lichaam maakt antistoffen aan tegen zijn eigen weefsels. Door de reactie van het lichaam op gluten verdwijnen de darmvlokken, waardoor voedingsstoffen veel minder goed kunnen worden opgenomen. De klachten zijn erg verschillend. Sommige baby’s krijgen een opgezette buik, weinig eetlust, moeten overgeven en krijgen diarree. Bij volwassenen zijn de klachten vaak milder. Als de darmwand beschadigd is kun je lastkrijgen van aanhoudende diarree, stinkende, vette ontlasting, een opgezette buik, buikpijn, overgeven en minder eetlust.

 

Wil je meer weten over allergenen? Kijk dan hier.