Heb jij eigenlijk altijd zin om te eten en ben je nooit echt verzadigd? Altijd wel zin in een toetje, koekje of nog een extra broodje? Dan is deze blog op jouw lijf geschreven. 

We leggen je vandaag uit hoe het komt dat je onverzadigbaar bent en je maag soms een bodemloze put lijkt.

Hierdoor heb je altijd honger

Soms hoor je weleens dat je gewoon een kleine of grote eetlust hebt en dat dat gewoon bij je hoort. Maar dat is helemaal niet waar. De mate van je eetlust wordt door verschillende dingen beïnvloedt, zoals:

  • Je eet teveel simpele koolhydraten en suiker, bijvoorbeeld koek, wit brood, snoep, beschuit, pasta, noedels en pizza. Deze zitten bomvol calorieën, maar verzadigen helemaal niet. En daarnaast zijn koolhydraten en suikers ook nog eens harstikke verslavend.
  • Je hebt last van stress. Door stress krijg je meer trek in zoetigheid en vet en krijg je last van eetbuien.
  • Je slaapt te weinig. Ook daar krijg je honger van en meer zin in vet en zoetigheid.
  • Je hebt een tekort aan vocht. Het kan best zijn dat je denkt dat je honger hebt, terwijl je lichaam eigenlijk om vocht vraagt.

Altijd honger? Lees onze tips

We hebben hieronder een aantal tips die je helpen van je constante trek af te komen.

1. Weg met koolhydraten en suikers

Probeer zo min mogelijk simpele koolhydraten en suikers te eten. De eerste dagen kan het lastig zijn en je kunt zelfs afkickverschijnselen krijgen, maar daarna zul je merken dat je jezelf een stuk fijner voelt. Dat komt omdat je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler blijft wanneer je weinig koolhydraten en suikers eet. Zo heb je niet alleen minder trek, je energieniveau blijft ook stabieler. Dat betekent dat je geen ‘after lunch dips’ meer hebt!

2. Eet veel meer vezels

Vezels helpen met het vullen van je spijsverteringssysteem, waardoor je een voldaan gevoel krijgt. Ook houden ze je suikerspiegel stabiel. Daarom is het goed om meer vezels te eten, bijvoorbeeld in groente, fruit, zoete aardappelen, peulvruchten en volkoren granen. Daarnaast zijn zaden, pitten en noten ook erg gezond.

3. Eet meer eiwit

Eiwitten verzadigen ook erg goed. Je lichaam verteert ze niet zo snel en daardoor krijg je meer verzadigingshormonen in plaats van hongerhormonen.

4. Eet gezonde vetten

We zien vetten vaak als dikmaker, maar dat is eigenlijk onterecht. De gezonde vetten zijn namelijk niet persé dikmakers, want zij helpen je juist om minder te eten. Goede vetten verzadigen goed en helpen je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Waar je gezonde vetten in vindt? Bijvoorbeeld in kokosolie, olijfolie, avocado, noten, zaden en pitten.

5. Drink genoeg water

Je moet eigenlijk elke dag twee liter water drinken. Vind je dat lastig? Zorg er dan voor dat je vaste drinkmomenten in last, bijvoorbeeld meteen na het opstaan, na het tandenpoetsen en wanneer je in de auto zit. Heb je trek? Dan is het ook goed om eerst eens een glas water te drinken, want misschien heb je gewoon dorst.

6. Nachtrust is van levensbelang

Het is uit onderzoek gebleken dat een goede nachtrust ervoor zorgt dat je overdag minder trek hebt. Daarnaast maak je makkelijker gezonde keuzes wanneer je goed bent uitgerust. Je nachtrust heeft namelijk een grote invloed op je hormonen. Genoeg slapen dus! En neem vooral je smartphone niet mee naar bed.

7. Ontspan!

Door stress krijg je lekkere trek en (vr)eetbuien. Wanneer je lekker relaxed bent, zul je dus minder snel aan eten en drinken denken en minder geneigd zijn om te snoepen. Zorg daarom dat je stress beperkt en las genoeg ontspanningsmomenten in. Een drukke agenda is helemaal geen excuus, want hoe drukker je het hebt, hoe meer ontspanningsmomenten je nodig hebt. Doe eens een paar minuten per dag wat ontspanningsoefeningen of start met mediteren, je zult zien dat het een groot verschil maakt.

8. Heb je wel echt honger?

Als laatste iets om over na te denken: gaat het wel echt om eten? We eten namelijk lang niet altijd uit honger. Soms is het uit verveling, of omdat we afleiding zoeken van iets waar we geen zin in hebben. Daarnaast is er ook nog zoiets als emotie-eten. Daarom is het goed om altijd na te gaan waar je trek vandaan komt.