Toen de kinderen uitvlogen, bleven Marjan en Ton Bosman achter in een boerderij met erg veel ruimte. Verhuizen was geen optie, dus besloten ze de overgebleven ruimte op te knappen en te verhuren. Vandaag de dag is het een prachtige B&B, met gasten uit alle windstreken.

Verbouwing tot B&B

“Het idee om een B&B te beginnen ontstond eigenlijk zoals het bij veel mensen gaat”, vertelt Marjan. “Het lege nest. De kinderen gingen de deur uit en we hebben een groot huis, dat vroeger een boerderij was. Je hebt een woongedeelte met stallen, dus in principe een dubbel woonhuis. En dat was voor ons tweeën gewoon te groot.”

De twee besloten iets met de ruimte te gaan doen. “Op de hooizolder van de stallen bouwden we een aantal kamers met badkamer, toilet en een eigen ingang in het stalgedeelte. In het begin werkten we allebei nog en verhuurden we de kamers aan mensen die tijdelijk onderdak zochten, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding of verhuizing. Maar toen ik stopte met werken besloten we het om te zetten in een B&B.”

Het werk aan de B&B is nu een fulltime baan geworden. “In het voorjaar, de zomer en het najaar heb ik mijn handen vol. Dan ben ik veel aan het poetsen, wassen, drogen, strijken en opruimen. Ook maak ik de gasten wegwijs en houd ik me bezig met promotie.” In de weekenden krijgt ze veel grote groepen, dus dan moeten er ineens acht bedden verschoond worden. “Maar je bent eigen baas, dus je kunt rust pakken wanneer je dat wilt.”

De sfeer van B&B Bosman

De B&B is altijd een boerenhuis geweest en die sfeer hangt er tot vandaag de dag. “De kamers hebben allemaal een thema en zijn verschillend qua inrichting.” Die thema’s ontstonden terloops. “Toen we aan het bouwen waren, spraken we over de voorste, kleinste en achterste kamer. Maar dat is niet makkelijk, ik wilde duidelijkheid. We gingen vaak op vakantie naar Frankrijk en namen dan brocanten mee naar huis. Die hebben we toen verzameld en er een Franse kamer van gemaakt.” Ook uit Zuid-Afrika kwamen souvenirs, voor de Zuid-Afrikaanse kamer. “En een kamer heeft uitzicht op de molen, die noemen we de Hollandse kamer.”

Gasten kunnen zich heerlijk ontspannen terugtrekken in de tuin. “De gasten kunnen bij elkaar gaan zitten, maar het hoeft niet. Ze hebben een eigen ingang waarvan ze de sleutel meekrijgen en dat geeft ze een stuk vrijheid. En het parkeerterrein ligt binnen de poort, dat is vooral voor motorrijders erg fijn.”

”De diversiteit aan gasten maakt het leuk”

Veel gasten komen naar Megen voor een bezoek aan de kloosters. “Maar we krijgen ook gasten die naar een van de restaurants willen en daar graag een wijntje willen drinken.” De omgeving leent zich uitstekend om te fietsen en wandelen. “We krijgen ook veel buitenlandse gasten, die kijken niet zo naar de afstand en vinden dat Megen erg centraal ligt. Je bent zo in Amsterdam, Duitsland of België. Zij vinden het een landelijk gelegen, rustig plaatsje met veel uitvalsmogelijkheden. Het is de diversiteit aan gasten dat het zo leuk maakt.”