Wanneer je een bezoek brengt aan Megen mag je de twee kloosters niet ongezien laten. In Megen staat het oudste klooster van Nederland, waar tot de dag van vandaag nog zusters wonen. Omdat deze kloosters er al zo lang staan wordt Megen ook wel ‘Assisi aan de Maas’ genoemd.

Het oudste klooster in Megen is het Minderbroedersklooster, dat in 1645 werd gebouwd. In 1629 capituleerde Den Bosch en moesten de kloosterlingen de stad uit. De minderbroeders verhuisden naar Megen, waar godsdienstvrijheid was. Na de Tachtigjarige Oorlog was het voor anderhalve eeuw lang het enige klooster van de minderbroeders in Nederland.

Broederschap

De franciscanen zijn gesticht door Franciscus van Assisi, de officiële naam is de ‘Orde van de Minderbroeders’. Franciscus wilde als broeders van de armen en de minderen leven: bezitloos. Hij wilde er helemaal zijn voor God en behoeftige medemensen. Broederschap en het gebed is waar het leven van de minderbroeders om draait. De staan aan de kant van kansarme mensen en bieden hulp aan mensen in nood.

Vandaag wonen er in het klooster aan de Kloosterstraat acht franciscanen en één postulant. Ze ontvangen gasten en doen veel aan jongerenwerk. Elke zondag is er om 9.30 uur een eucharistieviering in de kloosterkerk. Donderdagavond om 18.00 uur is er een mis.

Het Clarissenklooster

In de Clarastraat is het clarissenklooster Sint-Josephsberg gevestigd. Het is het oudste nog bestaande clarissenklooster van Nederland en de zusters horen bij de Federatie van de heilige Clara. Sint-Josephsberg werd in 1721 ingewijd, toen de clarissen uit Boxtel gedwongen werden de Meierij te verlaten. In Megen had men godsdienstvrijheid en het klooster werd gebouwd waar eerst het kasteel van de graven van Megen stond.

De Republiek eigende zich in 1727 de inkomsten van het klooster toe, waardoor de zusters op zoek moesten naar een nieuwe manier om geld te verdienen. Ze gingen vlugzout en balsem maken, maar ook hun eigen hosties. Sinds 1766 is er een hostiebakkerij, die tot de dag van vandaag in werking is.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/embed/9k1q2DJclrQ”]

Hosties worden al eeuwenlang grotendeels door religieuze vrouwen gemaakt. Het is zeer geschikt werk voor in het klooster, want het wordt in rust gedaan en bracht geld op voor het klooster. De afgelopen jaren gingen er veel kloosterbakkerijen dicht, alleen die in Megen bleef bestaan. In Sint-Michielsgestel zit ook nog een bakkerij, verbonden aan het doveninstituut.

Retraite

Het klooster ontvangt nog steeds gasten die zich een paar dagen terug willen trekken (in retraite willen gaan). Er zijn acht gastenkamers, de gasten eten mee met de zusters (zonder te praten) en nemen deel aan de gebedsdiensten. Je kunt tot rust komen in de tuin en boeken lezen in de bibliotheek.

De kloosters in Megen

Door Havang(nl) – Eigen werk, CC BY-SA 3.0