In Appeltern vind je de Tuinen van Appeltern: het grootste tuininspiratiepark van Nederland. Wil je eens een dagje uit in de omgeving van Megen? In de Tuinen van Appeltern kun je je gegarandeerd een dag vermaken!

tuinen van appeltern-1

Het onstaan van de Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern begonnen – ongemerkt – in de jaren ’80, toen Ben van Ooijen zijn eigen hoveniersbedrijf oprichtte. Het leek hem namelijk een slim plan om in zijn bedrijfsloods een stel kleine modeltuinen aan te leggen, als een soort etalage. Zo zou zijn werk wat makkelijker te verkopen zijn. Je vond er gemetselde muurtjes, een folievijver en een aantal vaste plantenborders. De modellen zorgden ervoor dat mensen wisten wat Ben bedoelde met zijn ontwerpen en mensen zich makkelijker een idee konden vormen van wat er nu met die ontwerptekening bedoeld werd. Het liep een beetje uit de hand, want al snel hadden de voorbeeldhoekjes meer roem dan het hoveniersbedrijf en besloot Ben meer werk te maken van de voorbeeldtuinen.

Inspiratie en vermaak

Ben ging wat rond om te kijken wat er in Nederland al was aan tuinparken: niet veel. Hij besloot daarom om alle Nederlandse planten en producten toe te passen in zijn voorbeeldtuinen. Hij wilde dat bezoekers er heen gingen voor inspiratie, maar ook voor prijzen, leveranciers en hulp en diensten van bedrijven. En dat werkt tot op de dag van vandaag. Naast inspiratie is nu ook vermaak aan de formule toegevoegd. Zo zijn er een aantal restaurants en speeltuinen voor kinderen. De Tuinen van Appeltern zijn inmiddels door heel de wereld bekend en een echte toeristische trekpleister.

Aandacht voor het milieu

Door de jaren heen is het park flink gegroeid, van een halve hectare naar 22 hectare. En er komen weer uitbreidingen aan. Ben kreeg verschillende prijzen en onderscheidingen en focust zich echt op de totale buitenruimte. Daarom is er in het park aandacht voor energie, klimaat, de gezondheid en milieu.
De activiteiten in de Tuinen van Appeltern zijn erg divers. Zo is er een schetsservice waar je je tuinontwerp kunt laten maken, een ontdekkingseiland voor kinderen, een fluistertour, cadeauwinkel, plantenmarkt, tuinadviescentrum en kun je schilderen met planten. Kortom: een leuk dagje uit!

Lees ook

B&B De 2e Kamer

Happen en Trappen

10 Gezonde drankjes

Wijn = fijn

Feiten en fabels over brood