Restaurant Op de Poort is gelegen in het pittoreske Megen, een klein stadje dat valt onder de gemeente Oss. Megen kent een kleurrijke geschiedenis en is zeker eens het bezoeken waard. Wist je al dat…

… De naam Megen waarschijnlijk is afgeleid van het Romaanse woord ‘Magus’, dat veld, stad of plaats betekent? Het kan ook van het Keltische woord Magos stammen, dat ‘doorwaadbare plaats’ betekent.

… Het gebied rond de maas al vanaf 2000 voor Christus bewoond is? De Kelten woonden in de buurt van de vruchtbare rivierklei en ook de Romeinen hebben een tijdje in Megen en omstreken vertoefd.

… Megen ooit een hoofdstad is geweest? En dan wel van het graafschap Megen. Het stadje heette eerste Meginum en werd in 721 voor het eerst genoemd.

… Er in de 16e eeuw veel oorlogen en branden waren in Megen? In 1573 werd de Sint-Servatiuskerk verwoest en in 1581 het kasteel. In dat jaar werd ook de stadsmuur ontmanteld en bleef alleen de Gevangenpoort staan.

… Dat Oorlogswinter, de verfilming van het gelijknamige boek van Jan Terlouw, in 2008 gedeeltelijk werd opgenomen in Megen?