Erfgoedlokaal Haren houdt zich bezig met het in beeld brengen van de historie van het dorp Haren en omgeving. Ze hebben regelmatig nieuwe tentoonstellingen die zeker het bezoeken waard zijn. Op dit moment kun je de tentoonstelling ‘Wij in Europa’ bezoeken, over de geschiedenis van vakantie.

‘Erfgoedlokaal Haren ons dorp’, aan het Kerkplein 6 te Haren bij Oss. De tentoonstelling is elk eerste zondag van de maand te bezichtigen en duurt tot en met zondag 7 oktober 2018.

Erfgoedlokaal Haren geeft voorproefje op Open Monumentendagen

In het tweede weekend van september zijn er weer de jaarlijkse Open Monumentendagen. Voor iedereen zijn er meer dan duizenden prachtige monumenten in heel Nederland te bezoeken. Het thema van dit jaar is: ‘In Europa’. Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit. Erfgoedlokaal Haren speelt er tot die tijd op in met de tentoonstelling ‘Wij in Europa’.

Souvenirs en foto’s

Voor heemkundigen is: ‘In Europa’, aanvankelijk een moeilijk thema omdat heemkunde de lokale geschiedenis bestrijkt. Europa ligt dan toch net iets verder weg dan lokaal! Toch heeft het Erfgoedlokaal hier een passend antwoord op gevonden, door lokale zaken in een ruimer perspectief te zien. Het antwoord lag voor de voeten toen zij zich focuste op lokale bedrijven, die internationaal zijn doorgebroken in het veetransport, machinebouw, scheepvaart enzovoorts. Ook lokale persoonlijkheden krijgen de aandacht. Als we op vakantie gaan voelen wij ons niet alleen thuis in eigen land, maar bezoeken we ook andere landen in Europa. We brengen van alles mee naar huis aan souvenirs en fotograferen volop.

Lokaal de grenzen over

Allemaal herinneringen aan die bijzondere periode dat we even weg zijn geweest van huis en haard. Door die herinneringen samen te brengen in een tentoonstelling is er van alles te zien en te beleven waarin ‘wij’ als lokalen buiten onze grenzen zijn gegaan op het gebied van religie, arbeid, ambacht, klederdrachten, geologie en kunst. In deze tentoonstelling is ook ruim aandacht voor historische beelden uit de jaren na de Tweede Wereldoorlog toen de wederopbouw en de industriële ontwikkeling volop aan de gang waren en het op vakantie gaan zich ging ontwikkelen. Ben je nieuwsgierig geworden en kun je niet wachten tot september? Het Erfgoedlokaal nodigt je van harte uit om de nieuwste tentoonstelling te komen bekijken.

Informatie

Het Erfgoedlokaal is gehuisvest in de voormalige kloosterboerderij links naast Klooster Bethlehem aan het Kerkplein 6 in Haren. De tentoonstelling is iedere eerste zondag van de maand van 11.00 tot 15.00 uur geopend. Bezoek in groepsverband buiten de gebruikelijke openingstijden is mogelijk, alleen op afspraak.
Deze tentoonstelling is te bezichtigen op zondag: 3 juni, 8 juli, 5 augustus, 2 september, 8/9 september en 7 oktober 2018. Voor verdere informatie bezoek de website: www.harenonsdorp.nl.

Entree

€ 2,00 per persoon. Vrienden van het Erfgoedlokaal en kinderen onder de 12 jaar hebben gratis toegang.

Meer lezen?

De kloosters in Megen

’t Heilig Bruurke

Happen en Trappen

Terug in de tijd bij Bed & Breakfast De Knechtenkamer

Alles over allergenen