Is het weer tijd voor de jaarlijkse schoonmaak van je keukenkastjes? De kans is groot dat je etenswaren tegenkomt die al een tijdje over de datum zijn. Maar wist je dat je je er niet altijd aan hoeft te houden? Er zijn genoeg etenswaren die niet bederven. De volgende acht etenswaren blijven altijd goed.

Disclaimer: Uiteraard dragen wij er in ons restaurant voor dat onze producten altijd vers en binnen de houdbaarheidsdatum zijn. Maar thuis kun je prima smokkelen 😉

Etenswaren die niet bederven:

Honing

Een van de bekendste etenswaren die niet bederven is honing. Honing is een zoet natuurproduct, dat na een tijdje van structuur verandert en van kleur. Maar je kunt het gewoon blijven eten hoor. Smaakt de honing minder goed nadat hij is gaan kristalliseren? Zet hem dan eerst in een laagje warm water, dat maakt de honing weer vloeibaar.

Rijst

Ook rijst kan jaren in je voorraadkast staan. Is de houdbaarheidsdatum al een tijdje voorbij? Geen probleem, want rijst kan niet bederven en blijft dus altijd eetbaar. Vooral als het op een koele, droge plek staat kun je rijst zelfs zo’n 10 jaar lang bewaren. Dit geldt trouwens ook voor pasta en noodles.

Groenten in blik

Je voorraadkast staat vast ook vol met potjes en groenten in blik. Als de potjes niet geopend zijn, kun je ze ook makkelijk jaren bewaren nadat de houdbaarheidsdatum verstreken is. En het is eigenlijk ook zonde om ze allemaal weg te gooien.

Azijn

Azijn is geen product dat je dagelijks gebruikt, dus de kans is groot dat je eens een fles treft die over de datum is. Geen probleem, azijn gaat levenslang mee en valt onder etenswaren die niet bederven. En azijn kun je ook voor andere doeleinden gebruiken, ideaal!

Maizena

Ook maizena gebruik je niet elke dag. De kans bestaat dus dat een pakje maizena jarenlang achterin de kast ligt en maar amper wordt gebruikt. Kom je een pakje tegen uit 2015? Geen probleem. Maizena gaat een levenlang (misschien zelfs een paar levens lang) mee en je hoeft het dus echt niet weg te gooien.

Alcohol

Sommige mensen sparen flessen drank. Niet omdat ze alcoholist zijn, maar omdat je nu niet eenmaal elke week een fles verbruikt. Gelukkig kan drank met veel alcohol niet bederven, het blijft eeuwig goed!

Pindakaas

Ben je een echte pindakaasliefhebber, maar vind je het zonde om een hele voorraad in te slaan als het in de aanbieding is? Zonde! Je zou het niet zeggen, maar pindakaas kun je wel 2 tot 5 jaar bewaren! Lekker hamsteren dus!

Vanille-extract

Sterke drank met veel alcohol kun je lang bewaren en dat geldt ook voor flesjes vanille-extract, want daar zit ook alcohol in verwerkt. Als je het maar weinig gebruikt doe je er dus goed aan erop te letten dat je een variant met alcohol erin koopt.

Lees ook

Hoe langer de wijn ligt, hoe lekkerder?

Waarom je best bespoten appels kunt eten

Oeps! Taalfouten in de horeca

Minder afwas na het koken? Het kan!

Restjes opmaken op een creatieve manier