Feiten en fabels over brood

Over brood gaan veel verhalen rond. Is het wel zo gezond als iedereen denkt? En is bruin brood gezonder dan wit? Wij zochten het voor je uit.

‘Speltbrood is gezonder dan tarwebrood’

FABEL. Tarwe en spelt komen allebei uit dezelfde granenfamilie en bevatten dezelfde voedingsstoffen. In allebei de soorten zitten ongeveer evenveel vezels die belangrijk zijn om je darmen goed te laten werken. In speltbrood zitten ook gluten. Het is bij beide soorten wel altijd het beste om te kiezen voor de volkorenvariant.

‘Van brood eten word je dik’

FABEL. In brood zitten – net als in alle andere voedingsmiddelen – calorieën. En als je per dag meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt word je dik. Maar het is niet zo dat je dikker wordt van brood, dat is een fabeltje. Brood bevat zetmeel en koolhydraten, die worden opgenomen in de vorm van glucose. En glucose wordt weer energie. Hartstikke belangrijk dus.

‘Hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is’

FABEL. De bruine kleur vertelt je niet altijd hoe gezond het brood is. Het kan namelijk zo zijn dat brood donkerder wordt gemaakt met gebrande mout. Kijk dus niet naar de kleur, maar naar het etiket! Is het echt volkorenbrood of is er gebruik gemaakt van volkorenmeel? Je kunt dit natuurlijk ook aan je bakker vragen.

 ‘Wanneer je geen brood eet, krijg je een jodiumtekort’

FEIT. In Nederland krijg je te weinig jodium binnen via andere producten dan brood. In theorie zouden daarom een hoop mensen een jodiumtekort oplopen als we stoppen met het eten van brood. Daarom wordt bakkers ook geadviseerd jodium toe te voegen aan het bakkerszout.”

‘Als je wilt afvallen moet je afscheid nemen van brood’

FABEL. Afvallen doe je door minder en gezonder te eten. Als je een hele productgroep weglaat ga je afvallen, maar dat kan ook als je een andere productgroep weglaat. Volkorenbrood is gezond en je kunt beter iets anders weglaten.

‘Brood is gezond’

FEIT. Brood is echt een bron van vezels, mineralen en vitamine B. Als het van een hele graankorrel is gemaakt is het nog beter, bijvoorbeeld volkoren- of meergranenbrood.