Koffie: we zijn er (bijna) allemaal dol op. De een kan zijn dag niet beginnen zonder eerst een bak koffie te hebben gedronken en de ander wil na het eten liefst een heerlijke Irish Coffee. We hebben 15 feiten over koffie verzameld die je vast en zeker nog niet kende.
- Koffiebonen zijn eigenlijk helemaal geen bonen, maar pitten van de koffiebes.
- Het duurt ongeveer drie uur voordat koffie je lichaam weer is uitgewerkt. Dus daarom kun je drie uur voor je gaat slapen beter geen koffie drinken.
- Het is verstandig om voordat je koffie gaat drinken een glas water te drinken. Water reinigt je smaakpapillen en daardoor proef je de aroma’s in de koffie weer beter.
- Het woord ‘espresso’ komt uit het Latijn en betekent uitpersen.
- Als je koffiebonen korter roostert, krijg je een zuurdere smaak.
- Hoe langer je bonen roostert, hoe bitterder de smaak van de koffie wordt.
- Espresso is vaak wat intenser, maar bevat minder cafeïne dan gewone koffie.
- Hoe langer koffie in aanraking komt met water, hoe hoger het cafeïnegehalte wordt.
- De brandgraad zegt helemaal niets over het cafeïnegehalte van je koffie. Een intense koffie hoeft dus helemaal niet meer cafeïne te bevatten.
- En dan nog even over sterke koffie: een sterke kop koffie hoeft helemaal geen hoge intensiteit te hebben.
- En de intensiteit die op koffieverpakkingen wordt aangegeven, geeft de brandgraad aan en niet de pittigheid. Volg je het nog?
- In koffie zitten meer aroma’s dan in wijn.
- De eerste koffie werd gevonden in Ethiopië.
- Er zijn gigantisch veel koffiebonen in de wereld, maar er zijn er maar twee geschikt om koffie van te maken: Robusta en Arabica.
- Koffiebonen zijn eerst groen en verkleuren naarmate ze ouder worden, van groen naar geel naar rood.