De meest voorkomende infectieziekte ter wereld is… tandbederf oftewel: gaatjes. Zo’n 95 procent van de mensen krijgt vroeg of laat wel een of meerdere gaatjes. Je hebt vast altijd geleerd dat je gaatjes krijgt door het eten van snoep, maar dat is lang niet de enige boosdoener. De volgende acht dingen zijn namelijk net zo slecht voor je tanden.

Zoute koekjes

Je zou het niet denken, maar zoute crackers zijn nog slechter voor je tanden dan snoep. Ze zitten namelijk vol met aangepaste ingrediënten en gemodificeerd zetmeel. Deze ingrediënten zorgen er niet alleen voor dat de suikeropname wordt versneld, ze zorgen ervoor dat de natuurlijke bacteriën in je mond zich gigantisch gaan vermenigvuldigen. Dus je krijgt er ook nog eens een slechte adem van. Eet je zoute crackers, dan kun je het beste meteen drinken na afloop om de restjes uit je mond te spoelen.

Cola en light cola

Cola is om twee redenen erg slecht voor je tanden. Ten eerste zit er heel veel suiker in. Bacteriën in je mond komen ermee in aanraking en produceren vervolgens zuur dat je tanden aantast. Wist je dat in een blikje cola zo’n 9 theelepels suiker zitten?
Nu denk je vast: ik drink light, dan zit ik wel goed. Echt niet! Ook in zero of light zit fosforzuur (wat ook in schoonmaakproducten zit, bah!) en dat tast je glazuur vreselijk aan. En daarnaast zorgt de caramelkleurstof in cola ervoor dat je tanden geel worden.

Fruit en fruitdrankjes

Fruit is natuurlijk niet ongezond, maar voor je tanden is het niet heel erg fijn. Ook hierdoor gaan de bacteriën in je mond zuur produceren dat gaatjes veroorzaakt. Gekonfijt fruit is zelfs nog slechter want daar wordt extra suiker aan toegevoegd.

Energydrinks

Ook hier: suiker, suiker en nog eens suiker. In sportdrankjes zit meer suiker dan je zou denken en vooral energiedrankjes zoals Redbull zijn echt funest. Daar zitten zelfs tussen de 10 en 15 theelepeltjes suiker in per blik.

Popcorn en chips

Chips zit vol met gemodificeerd zetmeel en daar krijg je echt snel gaatjes van, net zoals bij de zoute crackers. Popcorn maakt melkzuurbacteriën in je mond aan, zelfs wanneer er geen zout of suiker op zit. Ook maïs- en tortillachips zijn niet goed voor je tanden.

Roken

Van roken worden je tanden geel en ze worden er rot van. Een sigaret heeft namelijk invloed op de productie van speeksel en dat heb je nodig om je tanden te beschermen.