Zeg maar tot ziens tegen superfoods, in 2019 gaan we fermenteren. Gefermenteerd eten – een proces waarbij schimmels, bacteriën en gisten worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken – is het helemaal. Het klinkt misschien niet lekker, maar het is een oude en duurzame manier van voedselbereiding die erg gezond is.
Bij fermentatie zorgen micro-organismen, zoals schimmels, bacteriën en gisten voor het omzetten van stoffen in een product. Zo verandert de zuurgraad, geur, smaak of het uiterlijk. De micro-organismen groeien door warmte en vocht. Zo zijn zuurkool, yoghurt en bier gefermenteerde producten.
Fermenteren ontstond in de middeleeuwen. De mensen toen hadden nog geen koelkast en gingen dus fermenteren om het eten langer houdbaar te houden. Ze wisten toen nog niet dat het heel erg gezond is, maar ze vonden het lekker en konden er ziekten mee voorkomen. Ontdekkingsreizigers namen vaak gefermenteerde groenten mee op hun boot, zodat ze genoeg eten hadden en het hielp ook nog eens tegen scheurbuik.
Een fermentatieproces duurt drie tot tien dagen. De groente smaakt daarna fris en zuur, wat erg lekker is op broodjes of als salade.
Gefermenteerd eten is gezond
Gefermenteerd eten zit vol met probiotica. Dit zijn gezonde bacteriën die erg goed zijn voor je darmen. Fermentatie zorgt voor een goede stoelgang, spijsvertering en weerstand. Ook zit gefermenteerd eten vol met voedingsstoffen, zoals antioxidanten, mineralen en vitamines. Het schijnt zelfs dat groenten door fermenteren nóg gezonder worden.
Je kunt eigenlijk alle hardere groenten gebruiken om te fermenteren, bijvoorbeeld komkommer, bloemkool, wortels, paprika, koolsoorten en rode biet. Je kunt ook kimchi maken, een traditioneel Koreaans bijgerecht dat bestaat uit witte radijs en gefermenteerde kool. De groenten zijn ingemaakt in pekel met gember, knoflook en ansjovis.
Naast de bekende voorbeelden, zoals yoghurt en bier, zijn er ook minder bekende gerechten en dranken die gemaakt zijn van gefermenteerde ingrediënten:
Miso
Miso is een Japanse gefermenteerde sojabonenpasta. Het wordt gemaakt van rijst, zout, sojabonen en koji. Koji wordt gemaakt van gerst, rijst en sojabonen. Ze voegen er een schimmel aan toe waardoor het gaat fermenteren. Dit ingrediënt wordt gebruikt in miso-soep, sojasaus en sake.
Let op: niet iedereen kan gefermenteerd voedsel verdragen. Luister goed naar je lichaam en eet gefermenteerde groenten altijd als onderdeel van een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Augurken
Ook augurken worden met natuurlijke fermentatie bereid. Kleine komkommers worden samen met kruiden in een glazen of houten vat gelegd. Ze worden vervolgens net zolang gepekeld tot ze zuur worden.
Zuurkool
Zuurkool is een hele oude bekende. De suikers in de kool veranderen door het fermenteren en worden zuur. Zo komen er meer voedingsstoffen en vitamines vrij, vooral vitamine B.