Over wijn raken we maar niet uitgepraat. En dat is niet voor niets, het is een van ’s werelds populairste dranken en wat is er nou lekkerder bij het eten dan een goed glas wijn? Maar er gaan ook veel verhalen over wijn in de rondte en die zijn niet altijd even waar. We verzamelden er een aantal voor je.

Feit of fabel: ‘Elke wijn die langer ligt, wordt na een tijdje lekkerder’

Dit is een fabel. Wijn rijpt door een aantal bestanddelen, zoals bijvoorbeeld tannine. In rode wijn zitten meer tannines, waardoor deze wijn vaak ook langer houdbaar is. De houdbaarheid hangt echter ook af van de plek waar de wijn wordt opgeslagen en hoe donker de fles is. In de eerste jaren wordt de wijn vaak beter, maar er komt een moment dat het hoogtepunt voorbij is en dan gaat hij er alleen maar op achteruit. Dus je kunt niet stellen dat een wijn die dertig jaar in een kelder is nog altijd lekker is. Wijnen die je in de supermarkt koopt zijn volgens kenners overigens sowieso niet lang te bewaren en mogen niet langer dan één of twee jaar in de kast liggen. Er is maar een klein deel wijnen waarmee dat wel kan.

Feit of fabel: ‘Rode wijn drink je op kamertemperatuur’

Je zou het niet zeggen, maar dit is toch echt een fabel. Kamertemperatuur stamt namelijk nog uit de tijd waarin er geen centrale verwarming was en gaat eigenlijk over 16 tot 18 graden. Maar in de gemiddelde huiskamer is het vandaag de dag een stuk warmer. Daarnaast is een pinot noir of een lichtere rode wijn ook licht gekoeld heel erg lekker. Wie in de zomer in Zuid-Europa een glas rode wijn bestelt, kan best een wijn krijgen die uit de koelkast komt.

Feit of fabel: ‘Prosecco en rosé blijven in 2018 ook weer populair in de zomer’

Dit is een feit en een fabel. De populariteit van rosé is namelijk aan het afnemen, maar prosecco en andere mousserende wijn is juist aan populariteit aan het winnen. Lichtere wijnen zijn ook steeds meer in trek en mensen zijn bewuster met het drinken van wijn bezig. Daarnaast drinken mensen steeds meer witte dan rode wijn. De rode wijn wordt door klimaatverandering wat zwaarder, want door de hoge temperatuur worden de druiven sneller rijp en dat vinden mensen over het algemeen wat minder lekker.

Feit of fabel: ‘Witte wijn mag je absoluut niet combineren met vlees’

Dit is een fabel. Welke soort wijn je bij een gerecht drinkt, hangt af van de smaken en aroma’s van het gerecht. Bij een stuk vlees kun je prima een zware houtgerijpte Chardonnay drinken en bij een geroosterd visgerecht past een wat lichtere rode wijn ook prima. Natuurlijk is witte wijn bij vis en rode wijn bij vlees altijd een veilige keuze, maar het hoeft niet.

Feit of fabel: ‘Na een goede wijn heb je geen kater’

Was dat maar zo! Helaas hangt je kater nog altijd af van hoeveel je drinkt en hoeveel alcohol er in de wijn zit. Met de kwaliteit van de wijn heeft het niets van doen. Er zijn wel wijnen die weinig zwavel bevatten en sommige mensen zijn daar wat gevoeliger voor. Het is het slimst om na elk glas wijn een glas water te drinken.

Feit of fabel: ‘De hoeveelheid alcohol in de wijn zegt iets over de kwaliteit’

Ook dat is niet waar. Wijn is simpelweg vergist druivenstap en hoe rijper de druif wordt, hoe meer suiker hij krijgt. Ook de zuurtegraad neemt dan af. De suikers vergisteren weer tijdens het smaakproces van de wijn tot alcohol en hoe meer suiker, hoe meer potentieel. De alcohol speelt wel een rol in de houdbaarheid, wijn met 9 tot 10 procent alcohol blijft minder lang goed dan wijnen met 13 tot 14 procent alcohol.

Feit of fabel: ‘Als de wijn in het restaurant een draaidop heeft, hoef je hem niet te proeven’

Ook wanneer er een draaidop op de wijn zit, kan er iets mis mee zijn. Een defect in de wijn is namelijk lang niet altijd gerelateerd aan een probleem met de kurk. Er kan ook te weinig hygiëne zijn in het wijnbedrijf, al is de kans op een defect met een draaidop wel kleiner. Je kunt toch altijd het beste even proeven. De smaak van kurk komt namelijk door een bacterie in de kurk, maar hij kan ook in de schimmelwand van een wijnkelder zitten. En dan zit de smaak ondanks de draaidop toch in de fles.