Paddenstoelen: je ziet ze in het bos en in verschillende vormen in de winkel liggen en de mogelijkheden om ze te gebruiken in je voeding zijn eindeloos. Maar wist je dat ze niet alleen lekker zijn, maar ook nog eens een enorme geneeskrachtige werking hebben? Wij leggen je de voordelen uit van paddenstoelen eten. 

Paddenstoelen zijn gezond. Zo gezond, dat er zelfs een hele wetenschap is die zich bezighoudt met het onderzoeken ervan: mycotherapie. Er wordt dan vooral gekeken naar het inzetten van medicinale fungi (paddenstoelen, schimmels en zwammen) om bepaalde klachten en ziekten te voorkomen of te genezen.

In China bouwen ze al duizenden jaren op de heilzame werking van paddenstoelen. Gezondheidsprofessionals in Europa hebben de heilzame werking van dit ‘vergeten’ vakgebied inmiddels ook weer op de radar staan. De bekendste schimmel ken je vast: penicillium, waar penicilline van wordt gemaakt.

Er zijn zo’n 74.000 verschillende soorten paddenstoelen in de wereld. Van 700 daarvan weten we dat ze een medicinale werking hebben. Laten we je er wat meer over vertellen.

Het verschil tussen paddenstoelen, gisten, schimmels en zwammen

Een zwam is hetzelfde als een schimmel. Zij bestaan uit cellen met een celkern, een celwand, mitochondriën en een cystoskelet. Een schimmel kan eencellig zijn, zoals gist, of meercellig, zoals een paddenstoel.

Hoe komt het dat een paddenstoel geneeskrachtig is?

De medicinale kracht van paddenstoelen zit vooral in de actieve polysachariden en triterpenen. Vooral de bèta-glucanen met een specifieke structuur hebben eigenschappen die het afweersysteem stimuleren.

Naast die stoffen bevatten paddenstoelen ook verschillende essentiële aminozuren, mineralen, sporenelementen, suikers en bijna alle vitamine B soorten. Deze stoffen hebben een synergetische werking met elkaar en ze versterken elkaar in werking. Daarnaast zitten paddenstoelen vol met antioxidanten, die het DNA en weefsels beschermen tegen vrije radicalen.

Een plant neemt koolstofdioxide op uit de lucht en geeft zuurstof af. Een paddenstoel houdt echter alles vast wat hij onttrekt uit de grond en de lucht. Daarom is het een zeer krachtige voedingsbron.

Verschillende soorten paddenstoelen

Er zijn tal van medicinale paddenstoelen, elk met hun eigen werking. De bekendste zijn toch wel de reishi, shiitake, chaga, maiktake, cordyceps en lion’s mane. De shiitake ken je wellicht al uit de keuken, maar wist je dat hij ook een medicinale werking heeft?

De reishi staat bekend om zijn werking tegen ontstekingen. De lion’s mane zou de cognitieve vaardigheden bevorderen. De shiitake, de ‘paddenstoel voor de spijsvertering’: de Shiitake is misschien wel de meest bekende paddenstoel in dit rijtje. Deze wordt vaak gebruikt in de keuken, niet alleen vanwege de smaak, maar ook vanwege de vele mineralen en vitamine B en C. Het is daarom een paddenstoel die veel gebruikt wordt in de fytotherapie (kruidengeneeskunde).

Door de toenemende interesse van steeds meer mensen in alternatieve geneeswijzen, is ook het assortiment aan voedingssupplementen met medicinale paddenstoelen enorm uitgebreid.

Paddenstoelen eten: kan dat zomaar?

Ga nu niet zomaar het bos in om wat paddenstoelen te eten, want er zijn erg veel paddenstoelen die giftig zijn voor zowel mens als dier. Experimenteren zonder deskundige begeleiding is dus niet slim.