Je keuken poetsen is een ramp, maar het is wel een noodzakelijk kwaad. Misschien hik je er al weken tegenaan (hallo student) of ben je gewoon echt een knoeipoets in de keuken: helaas moet iedereen ooit zijn keuken schoonmaken. Met de volgende life-hacks is hij binnen een zucht en scheet weer schoon.

Chloor en azijn

Azijn stinkt vreselijk, maar het is echt een wondermiddel. Schoonmaakazijn heet niet voor niets zo en bevat 8 % azijnzuur. Daardoor verwijdert het vet als de beste. En het is nog eens goedkoop en milieuvriendelijker dan andere schoonmaakspullen. Je kunt er je voegen mee schoonmaken, bijvoorbeeld met een tandenborstel of spuitfles. Laat het even intrekken en het vuil loopt er zo af. Je kunt het puur gebruiken of toevoegen aan lauwwarm water.

En die lucht? Gewoon even je raam openzetten!

Je gootsteen wordt weer als nieuw van een scheut onverdund bleekmiddel. Zelfs als het bruin is gaat hij weer glimmen. Spuit gewoon wat chloor in de gootsteen en schrob het door de bak. Laat het een paar minuten intrekken en voilà! Wel even naspoelen natuurlijk.

Aangekoekte pannen

Niets is erger dan een aangekoekte pan. Het eten was verrukkelijk, maar helaas zit de helft nog aan de pan en je verheugt je alweer op een schrobbeurt. Laat die schuurspons maar achterwege! Die is sowieso al heel slecht voor je antiaanbaklaag. Je kunt je pan het beste een nachtje laten weken met drie scheppen soda of een vaatwastablet. Je zult zien dat je aangekoekte laag de volgende dag vliegensvlug door het afvoerputje verdwijnt.

De oven

In een smerige oven bak je niet graag een pizza, maar het ding schoonhouden is ook niet echt een leuke hobby. Als je net hebt gebakken is ding te heet om te poetsen en daardoor wordt het gewoon vaak vergeten. Je hebt speciale ovenreiniger, maar Biotex doet ook wonderen! Gooi een scheut in lauwwarm water en je schrobt zo het vuil weg. De magnetron maak je makkelijk schoon door een bakje lauw water met een citroen vijf minuten te laten draaien. Het vet lost op en is makkelijk weg te halen.

Het gasfornuis

Een smerig gasfornuis is niet echt lekker en ook dat is niet echt bepaald een fijn object om schoon te maken. En ook dat ding is vaak te heet net na gebruik wanneer je toch aan het poetsen bent. Microvezeldoekjes met afwasmiddel of groene zeep werken als een tierelier. Is je gaspit smerig van het ingebrande vuil? Cola doet wonderen. Gewoon even erin leggen. Oh, en tegen het verbranden van je vingers kun je schoonmaakhandschoenen aandoen.

Het aanrechtblad

By far het makkelijkst om te poetsen, maar je wilt wel dat het er allemaal fatsoenlijk uit blijft zien. Na een jaar gebruik moet het er niet als 20 jaar uitzien. Een marmeren of granieten aanrecht maak je het beste schoon met heet water. Graniet kun je daarnaast reinigen met chloor, aceton of waterstofperoxide. Een roestvrijstalen aanrechtblad wordt weer schoon van groene zeep. Breng het aan en wrijf het er met een doekje weer af. Aanslag of kalk verwijder je met cola.

Gebruik elke dag een schone vaatdoek, want als hij een tijdje blijft liggen komen er gigantisch veel bacteriën in.

Nog meer tips

Die vaatwastablet is nog voor meer dingen handig. Voor je frituurpan bijvoorbeeld. Vul hem met water en het blokje en laat hem een minuut of tien op 100 graden pruttelen. Hij is weer als nieuw! De buitenkant en snoer maak je schoon met soda. Ook de filters van je afzuigkap worden in een badje met een vaatwastablet weer als nieuw.