Elke dag werkt je immuunsysteem heel hard om je lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. Virussen, bacteriën en schimmels worden bestreden. Hoe beter jij voor je immuunsysteem zorgt, hoe beter het je kan beschermen. Daarom is het goed om te weten welke dingen je immuunsysteem verzwakken. We zetten vijf dingen voor je op een rij. 

Suiker

We krijgen gemiddeld veel te veel suiker binnen en dat heeft veel nadelige effecten. Suiker vergroot het risico op insulineresistentie, overgewicht, hartziektes en diabetes type 2. Daarnaast heeft suiker een negatief effect op je immuunsysteem. Wil je minder suiker binnen krijgen? Als je onderstaande producten schrapt, maak je al een groot verschil:

 • Frisdrank
 • Fruitsap uit pak
 • Gezoete zuivel
 • Koek
 • Snoep
 • Gebak
 • Chocola

Te weinig groenten en fruit eten

We zouden allemaal best wat meer fruit en groenten mogen eten. De meeste Nederlanders halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet en dat is jammer, want groenten en fruit zijn erg belangrijk om gezond te blijven. Om je immuunsysteem sterk te houden is het erg belangrijk om genoeg groenten en fruit binnen te krijgen. Het advies? Minimaal 250 gram groenten en twee porties fruit van 200 gram per dag. Eet zowel groenten als fruit, want deze bevatten verschillende goede stoffen. Een extra appel kan je groenten niet vervangen.

Te weinig slaap

Het belang van onze slaap krijgt steeds meer aandacht. En dat is niet voor niets: een goede nachtrust zorgt er niet alleen voor dat je lekkerder in je vel zit, het houdt je lichaam ook gezond. Als je niet genoeg slaapt, verzwakt je immuunsysteem al erg snel. Daarnaast stijgt het risico op hartziektes, depressie en overgewicht als je niet genoeg slaapt. Zorg voor een goede nachtrust, dit doe je door:

 • Een vast slaapritme aan te houden
 • Ervoor te zorgen dat het donker en stil is in je slaapkamer
 • Het blauwe licht van beeldschermen te vermijden in het laatste uur voor je gaat slapen
 • Geen cafeïne te drinken na je avondeten
 • Overdag te genieten van het daglicht
 • Stress te beperken

Teveel stress

Zoals we hierboven al beschreven heeft stress dus een negatieve invloed op je nachtrust. Maar dat is niet de enige reden om stress zoveel mogelijk te vermijden. Stress heeft een erg grote invloed op je gezondheid. Ervaar je veel stress, dan heb je een verhoogd risico op hoofdpijn, een hoge bloeddruk, maagklachten en hartproblemen. 

Ook je immuunsysteem lijdt erg onder veel stress. Stresshormonen zorgen ervoor dat je immuunsysteem het lastiger krijgt met ongewenste indringers. Daarom zijn mensen met chronische stress vatbaarder voor verkoudheid en griep. 

Daarom is het goed om stress zoveel mogelijk te beperken. Ga na welke dingen in jouw leven stress veroorzaken en probeer het te veranderen. Gaat dat niet? Dan is het goed om een manier te vinden om beter met die stressfactoren om te gaan. Soms is alleen je manier van denken aanpassen al genoeg om je stress te verminderen. 

Zorg ook dat je genoeg ontspant en dingen doet waar je van geniet. Las rustmomenten voor jezelf in en beweeg genoeg. 

Niet genoeg bewegen

Bewegen stimuleert je doorbloeding en het is goed voor je immuunsysteem. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe sporten ervoor zorgt dat je immuunsysteem verbetert, maar onderzoekers denken dat het te maken heeft met het verminderen van stress. Ook kan het te maken hebben met het feit dat lichaamsbeweging voor veranderingen in je witte bloedcellen en antilichamen zorgt.

Hoe dan ook: meer bewegen is gewoon gezond. De richtlijn is 30 minuten per dag. En dan hoef je echt niet elke keer de sportschool in: een stevige wandeling is ook gewoon prima.