Uitgebreid koken is natuurlijk heerlijk. Maar die afwas altijd… dat hoeft eigenlijk niet zo. Helaas hoort het erbij, want het voedsel in de koelkast tovert zich niet vanzelf om in een heerlijk gerecht. Na flink wat ploeteren in de keuken zit je heerlijk aan tafel uit te buiken als je een blik op de keuken werpt… een slagveld. Overal slingeren materialen en de restjes zitten tot aan het plafond. Nagenieten, ho maar. Het huis moet schoon. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hoeft te gaan?

Gelukkig zijn de meeste mensen tegenwoordig gezegend met een vaatwasser, maar we weten allemaal dat het fout gaat als je zomaar alles rechtstreeks in de vaatwasser gooit. Er zijn genoeg spullen die helemaal niet in de vaatwasser mogen (zoals bijvoorbeeld een houten snijplank) en als je het te vies in de vaatwasser zet wordt het niet schoon en ben je achteraf bezig met het ontstoppen van de afvoer (bah!). En het inruimen van de vaatwasser is ook niemands hobby. Na het koken zul je altijd afwas hebben, maar je kunt er wel voor zorgen dat je minder afwas hebt.

De snijplank

Laten we beginnen met de snijplank, een tool die je zeker nodig hebt als je verse groenten gaat snijden. Pak je elke keer een schone plank als je wat anders gaat snijden? Dat hoeft dus niet. En hey: zo’n ding heeft dus twee kanten hè. Gebruik de ene kant voor waterige groentes of fruit en de andere voor droge producten, zoals noten en harde groenten. Dat kan zomaar heel wat afwas schelen.

Gebruik dingen vaker

Wanneer je helemaal opgaat in het koken, heb je vaak niet door wat er nog allemaal om je heen op het aanrecht ligt. En dan grijp je sneller naar een schone pollepel in plaats van het omspoelen van degene die er nog ligt. Kijk eens wat je allemaal twee keer kunt gebruiken. Het mes dat je gebruikt voor je paprika’s en uien, kan ook gemakkelijk gebruikt worden om knoflook te snijden. Je hebt echt geen dertig messen nodig voor één maaltijd hoor.

Improviseer een afvalbakje

Gooi het bakje van de champignons of het plastic van je groenten niet meteen weg! Zet het op een prominente plek op het aanrecht en gebruik het als afvalbakje. Normaal zou je alles een voor een weggooien, maar zo scheelt het je een hoop tijd. En je bent sneller geneigd het netjes te houden.

Zorg dat er een sopje klaarstaat

Druk bezig met koken? Zet alvast een sopje klaar in de gootsteen. Als je eventjes niks te doen hebt kun je tussendoor alvast wat afwassen of de vaatwasser inruimen. Pannen die hard zijn aangekoekt kun je vast laten weken en alles wat je niet meer nodig hebt kan de vaatwasser in. Als je bakplaten of ovenschalen gebruikt is het slim om ze te bekleden met bakpapier, dat scheelt je een hoop schrobwerk!

Alles wat bij elkaar kan, bij elkaar!

Kook je verschillende groentes? Ze bijten elkaar niet en kunnen dus best samen in de pan. Het scheelt ruimte en bovendien afwas. Kijk altijd hoe je zo effectief gebruik kunt maken van je pannen.
Is de keuken toch vies? Dan heb je wellicht wat aan onze schoonmaaktips!