Recept: Franse uiensoep met Gruyère

Franse uiensoep

Nu we nog een aantal donkere maanden tegemoet gaan is soep een heerlijk gerecht. Franse uiensoep is een heerlijk voorgerecht, afgeserveerd met knapperige croutons en Gruyère kaas. Het volgende recept is makkelijk en ook nog eens snel klaar!

Benodigdheden voor 4 tot 6 personen:

  • 80 g boter
  • 6 grote uien, in dunne ringen
  • 1 el tijmblaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el bloem
  • 200 ml witte wijn
  • 1,5 l groente- of runderboullion
  • 12 sneden oud stokbrood
  • 150 g geraspte gruyère

Pak een grote pan en smelt de boter. Doe de tijm, laurier en de uienringen erbij en voeg wat zout toe. Vervolgens verhit je het 40 minuten op een laag vuur, tot het geheel zacht en glazig is, maar niet verkleurd. Roer vervolgens de bloem erdoor en voeg langzaam de wijn toe en tot slot de bouillon.

 

De soep breng je vervolgens aan de kook en laat hem 20 minuten pruttelen. Haal daarna de laurierblaadjes eruit en gooi die weg. Proef alvast en voeg als het nodig is nog wat zout toe.

 

De sneden stokbrood leg je op een bakplaat en bestrooi ze met 2/3 van de Gruyère. De kaas laat je 2 tot 3 minuten smelten onder een hete grill. Schep de soep in voorverwarmde kommen en leg op elke kom een snee brood. Vervolgens gooi de de rest van de Gruyère over de soep om de kom weer onder de grill te zetten. Na ongeveer twee minuten zal de kaas bubbelen en goudgeel zijn. Dan is de soep meteen klaar om te eten!

 

Natuurlijk kun je in plaats van Gruyère ook kiezen voor Parmezaanse kaas of mozzarella.

 

Geniet ervan!