Je kent het vast: op maandag heb je heerlijk gekookt, maar er bleef van alles over en de volgende dag zit je met de restjes, waar je eigenlijk geen zin meer in hebt. Want waarom zou je twee dagen hetzelfde eten als er zoveel verschillende gerechten zijn om te maken? Met de volgende tips ga je creatief om met je restjes en verspil je zo min mogelijk.
Restjes zijn ingrediënten die je maar gedeeltelijk hebt gebruikt in een gerecht, zoals bijvoorbeeld een halve bloemkool of een kwart bakje roomkaas. Kliekjes zijn wat er overblijft van de maaltijd, zoals wat gekookte rijst of een deel ovenschotel.
Restjes op maken doe je zo
Als je restjes overhebt als rijst, pasta, groenten, vlees, vis, peulvruchten, kruiden of ei kun je eigenlijk alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een salade, omelet of roerbakgerecht. Van groenten maak je makkelijk een lekkere soep en van rijst kun je een roerbakschotel maken. Of maak er een salade van!
Zo houd je je restjes goed
- Zet je restjes altijd meteen in de koelkast of vriezer.
- Bedenk van te voren goed wat je ermee kunt doen, want dan kun je eventuele nieuwe boodschappen erop aanpassen.
- Ook oud brood kan nog lekker zijn, bijvoorbeeld met een tosti, wentelteefje of als croutons voor in de soep. Als je brood hebt dat je niet meteen opeet kun je het het beste invriezen.
- Is je fruit overrijp? Maak er een smoothie van! Fruit kun je trouwens ook makkelijk invriezen.
- Groenten die beschadigd zijn kun je gebruiken in de soep. Als je je groenten niet op tijd op kunt eten kun je ze het beste invriezen.
- Wist je dat vis en vlees in de vriezer maanden goed blijven?
- Kliekjes in de koelkast kun je het beste binnen twee dagen opeten, in de vriezer blijven ze wel drie maanden goed.
- Verwarm je kliekjes wel altijd goed om eventuele bacteriën te doden.
- Je kunt kliekjes het beste geen twee keer opwarmen. Restjes opmaken doe je dus het beste in één keer.