De herfst is weer begonnen, de tijd van wild, port, pompoensoep, appelcider en boerenkool breekt weer aan. We halen ze het liefst uit eigen land, want fruit- en groentesoorten uit Nederland zijn niet alleen lekkerder, ze zijn voordeliger én beter voor het milieu. Maar wat ligt er in de herfst van Nederlandse bodem in de winkel? Deze seizoensgroenten mag je zeker niet missen deze herfst.
Komkommers en tomaten kunnen dan nog wel enigszins energiezuinig in Nederlandse kassen worden geteeld, maar toch zijn de meeste kasproducten slechter voor het milieu dan groente en fruit dat buiten groeit. Daarnaast is het invliegen van exotische producten natuurlijk niet heel erg goed voor ons klimaat.
Seizoensgroenten in de herfst
Gelukkig hebben we in Nederland tal van heerlijke gezonde producten uit eigen land, die per seizoen verschillen. In de herfst kun je deze seizoensgroenten krijgen:
- Aardappelen
- Aardpeer
- Andijvie
- Bloemkool
- Boerenkool
- Bleekselderij
- Chinese kool
- IJsbergsla
- Knolselderij
- Knolraap
- Koolrabi
- Pastinaak
- Pompoen
- Prei
- Radijs
- Rammenas
- Rettich
- Rode biet
- Rode kool
- Rucola
- Savooise kool
- Spitskool
- Spruiten
- Ui
- Venkel
- Winterpostelein
- Witlof
- Witte kool
- Wortelen (inclusief winterpeen
Zoals je ziet is er dus meer dan genoeg van eigen bodem te krijgen, en kun je dus ook voluit variëren. Wij van Op de Poort voorzien onze kaart natuurlijk elk seizoen weer van de beste seizoensgroenten 😉
Herfstfruit
Op het gebied van fruit is de herfst helaas wat minder aantrekkelijk. Van eigen bodem hebben we dan alleen appels en peren. Wil je iets anders, maar let je toch graag op het milieu? Dan kun je kiezen voor sinaasappels, mandarijnen of bananen. Die komen dan wel niet uit Nederland, maar arriveren per boot en de teelt op het land is relatief milieuvriendelijk.
Vergeet de schorseneren niet
Elke herfst zie je ze weer bij de groenteboer liggen: schorseneren. Deze stengels vallen – net zoals meiknollen en pastinaken – onder het kopje ‘vergeten groenten’. In de Tweede Wereldoorlog werden ze nog veel gegeten, omdat ze goed verkrijgbaar werden. Helaas zijn we ze daarna uit het oog verloren. Dat is jammer, want ze zijn erg lekker. Hoe je ze bereid? Dat zie je in onderstaande video.