Soms kom je een restaurant binnen waarvan je denkt dat het al járen oud is. Maar wat is nu eigenlijk het oudste restaurant ter wereld? Volgens het Guiness Book of Records is dat Sobrino de Botín in Madrid. Dat restaurant werd in 1725 (!) opgericht als kleine eetgelegenheid. En het bestaat tot de dag van vandaag.

Het restaurant staat bekend om zijn geroosterde biggen en lammeren. Op dit moment is Antonio González de eigenaar, die tegen Munchies vertelt dat zijn grootouders zelfs door gingen met hun restaurant tijdens de Spaanse Burgeroorlog.

Sobrino de Botín-1

Populaire trekpleister

Sobrino de Botín is een erg geliefde locatie voor toeristen. Als je de straat inloopt wordt het al druk. Wie het restaurant goed wil bekijken, kan het beste voor openingstijd komen. En je moet ook echt iets eten wil je binnenkomen, waar je geen foto’s mag maken. Het is ook slim om tijdig te reserveren, want het is een gewilde plek en de speenvarkens schijnen echt heel lekker te zijn.

50 varkens per dag in de oven

Volgens González zijn de speenvakens uit de oven het topgerecht. Ze moeten tenminste negentien dagen oud zijn en vier kilo wegen. De varkens worden twee uur in de oven geroosterd en ze gebruiken nog steeds dezelfde oven als in 1725. Ze roosteren nu ongeveer 50 varkens per dag.

Sobrino de Botín was dé spot van Ernest Hemmingway

De wereldberoemde schrijver Ernest Hemingway bracht veel tijd door in het restaurant. Hij haalt het restaurant zelfs aan in een van zijn werken. De kelder stamt uit de 16e eeuw en is gemaakt van originele bakstenen bogen. Er was een toegangsweg naar het tunnelnetwerk onder Madrid, maar dat is nu afgesloten.

Sobrino de Botín-2

Al generaties lang in de familie

Hoe Sobrino de Botín al zo lang bestaat? González denkt dat dat komt omdat het al generaties lang is doorgegeven en omdat er eigenlijk nooit echt iets is veranderd. Hij vertelt dat het eten tijdens de Spaanse Burgeroorlog op rantsoen was en de gasten moesten betalen wat ze konden missen. Zijn grootvader werd bijna doodgeschoten omdat hij ondernemer was, maar zijn vrouw redde hem.

Een bezoekje brengen aan Sobrino de Botín?

Het Sobrino de Botín ligt bij het Plaza Mayor in Madrid. Het adres is Calle de las Cuchilleros 17.

Kijk hier voor een prachtige fotoserie van het restaurant door Muchies.

Lees ook:

Terug in de tijd bij Bed & Breakfast De Knechtenkamer

Gehaktballen maken doe je zo

’t Heilig Bruurke: het levende gebed

De kloosters in Megen