Restauranteigenaren en horeca-ondernemers zijn geen taalexperts. En als er in de drukte van het dagelijkse werk nog even snel een menukaart moet worden gemaakt, bestaat de kans dat er weleens iets fout gaat. Gelukkig zijn er mensen die er hun werk van maken fouten uit menukaarten te halen, zoals Eveline de Winter van menuvertaling.nl.
Eveline de Winter is een expert op het gebied van het vertalen van menukaarten, van het Nederlands naar het Engels. Op Taalpraat vertelt ze dat ze ooit als kok begon en in de VS vele jaren in restaurants heeft gewerkt. Toen ze begon met vertalen lag de focus vooral op het Engels, maar al snel had ze door dat het Nederlands ook niet ‘je van het’ was. Het stoorde haar zo erg, dat ze niet aan de vertaling kon beginnen voordat de Nederlandse tekst helemaal foutloos was. Omdat ze dat zo graag doet zit het corrigeren van de Nederlandse tekst nu zelfs in haar vertaalprijs.

Veelvoorkomende taalfouten in de horeca

Horecamensen zijn bezig met eten, niet met taal. Zodoende sluipt er weleens een foutje in de menukaart. Want is het nu rode kool of rodekool? Veel geziene fouten van Eveline zijn:
• Merengue (= meringue);
• Rode kool (= rodekool);
• Tappenade (= tapenade);
• Mint (= munt);
• Gecaramelliseerd (= gekarameliseerd);
• Parmezaan (parmezaan).
Ook wordt Caesarsalade vaak geschreven als Ceasar salade en pomodori als pommodori. Ook Tarte Tatin wordt vaak zonder tweede hoofdletter geschreven, wat fout is want het is vernoemd naar de zusjes Tatin. Ze komt ook grappige fouten tegen, zoals ossenstraat, sandwitch (lijkt niet zo aardig), gemarineerde paddostoelen (hebben die een hallucinerend effect?), aardappelmouselini (spreekt Italiaans?) en provinciaalse kruiden.

De leukste taalfoutjes

Van taalfoutjes smullen we. Vooral als ze een beetje dubbelzinnig zijn zoals die hierboven. Gelukkig hebben we de website Taalvoutjes.nl die de leukste taalfouten op menukaarten spot. Heb jij al eens een ‘nazibal’ gespot?