Heb je zin om je ouders, vrienden of familie eens flink te verwennen? Het is af en toe best leuk om je kookkunsten eens te laten zien en proeven. Zelf koken is dan wel leuk, het kan ook een beetje stressvol zijn. Met de volgende tips ga jij heel makkelijk thuis een etentje organiseren.

#1 Thuis een etentje organiseren: denk goed na over het menu

Als eerste ga je nadenken over het menu. Let op: maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld. Zoek een voorgerecht uit dat je makkelijk klaar kunt maken, zoals antipasti of een goede soep. Als je minder op het laatste moment moet doen, zit je een stuk relaxter aan tafel. Het toetje kun je vaak ook gemakkelijk voorbereiden, het enige waar ter plekke nog werk aan zit is het hoofdgerecht. Zorg ervoor dat je een gerecht kiest dat je al een keer hebt gemaakt. En waarvan je zeker weet dat het goed gaat. Niets is zo erg dan je gasten teleurstellen omdat je gerecht is mislukt en eindigen bij de plaatselijke snackbar.

#2 Doe je boodschappen slim

Thuis een etentje organiseren vraagt een strakke planning. Ga op tijd op pad voor je boodschappen en niet nog op de dag zelf. De kans bestaat namelijk dat een van je ingrediënten niet verkrijgbaar is en dan loopt alles in de soep. Ga naar de slijterij en laat je adviseren, de slijter weet als geen ander welke wijn bij je gerechten past. Zorg er natuurlijk wel voor dat je ingrediënten nog vers zijn als je aan de gang gaat.

#3 Maak werk van de tafel

Een mooi gedekte tafel eet nu eenmaal wat lekkerder. Kleed de tafel mooi aan, met verse bloemen, een mooi tafelkleed en zet een karaf met water op tafel. Voor deze gelegenheid pak je natuurlijk je mooiste servies, wat je van te voren klaarzet. Het is ook leuk om voor iedereen een gepersonaliseerde menukaart te maken, zo krijg je een echt restaurantgevoel!

#4 Begin met drinken

Als je gasten eenmaal wat te drinken hebben, hebben ze minder het idee dat ze moeten wachten. In een restaurant krijg je daarom ook vaak alvast een mandje brood en krijg je de drankjes snel. Dit hoef je thuis niet anders te doen. Zet wat brood op tafel en geef je gasten meteen wat te drinken bij binnenkomst. Je gasten vermaken zich en ondertussen ga jij verder in de keuken. Mocht het dan allemaal wat langer duren, is dat helemaal niet erg.

#5 Klaar om te serveren

Als het moment daar is, vraag je of iedereen aan tafel komt. Zorg ook dat je dit hebt voorbereid. Het voorgerecht moet al af zijn en ook het toetje staat al klaar in de koelkast. Is iedereen klaar met het voorgerecht? Dan ga jij weer de keuken in om verder te gaan met het hoofdgerecht. Als je alles van te voren klaarzet, heb je zelf ook een ontspannen avond. Vergeet het diner niet af te sluiten met een lekker kopje koffie of thee. Succes! Ga je de volgende keer weer thuis een etentje organiseren?