Sta jij regelmatig met rood doorlopen ogen in de keuken als je weer eens uien moet snijden? Tranende, prikkende ogen maken uien snijden tot een van de minst favoriete klusjes in de keuken. Maar helaas zijn uien wel hartstikke lekker en gezond, dus gelukkig zijn er een aantal lifehacks die je kunt toepassen om je tranen voorgoed te drogen!
Huilen tijdens het uien snijden komt door een zwavelhoudende stof in de ui, die vrijkomt wanneer je hem snijdt. De stof komt in contact met een nat oppervlak en daardoor ontstaat een soort zwavelzuur. En die hele reactie vindt plaats in je oog. Het water in je oog vormt zich met de zwavel tot een bijtend uur, au! Door het zuur gaan je ogen tranen, worden ze rood en ervaar je een prikkend gevoel.

Gebruik een scherp mes!

Wanneer je een ui gaat snijden, kun je het beste het scherpste mes pakken dat je hebt. Je snijdt niet alleen sneller, maar ook soepel en dus plet je de ui niet. Als je hem niet plet komen er minder zwavelhoudende stoffen vrij.
Je kunt de uien ook 10 tot 15 minuten in de vriezer leggen, want daardoor verminderen de hoeveelheden enzymen die vrijkomen bij het snijden. Wat ook werkt is je uien snijden onder een ventilator. Dat klinkt stom, maar zo worden de enzymen weggeblazen en komen ze dus niet in je ogen terecht.

Wrijf nooit in je ogen tijdens het uien snijden

Want dan ga je dus gegarandeerd huilen. Je wrijft ze er namelijk alleen maar dieper in. Adem daarnaast ook diep in en uit via je mond. Je kunt de ui ook onder water snijden, want dan krijgen de enzymen ook geen kans om in je ogen te komen. Ook een kaars naast de snijplank helpt!
In deze video zie je hoe je een ui snijdt zonder te huilen:

https://www.youtube.com/watch?v=R1FfZiiK-I4