Waarom haring goed voor je is

Het haringseizoen is weer begonnen! Voor de echte liefhebbers is dat een moment om naar uit te kijken. En ze doen er nog eens goed aan ook, want haring is hartstikke gezond. En wel hierom:

Het is goed voor je rode bloedcellen

Het ijzer en de vitamine B12 in haring helpen het lichaam hemoglobine aan te maken. Hemoglobine zorgt ervoor dat er voldoende zuurstof in je bloed zit. In een portie haring zit 1,9 milligram ijzer en 17 microgram vitamine B12.

Het is goed voor je zenuwstelsel

In een portie haring zit 2,8 gram DHA en EPA, twee types omega-3-vetzuren. Vetzuren zijn nodig voor een gezonde hersenfunctie en een laag niveau van omega-3-vetzuren verhoogt de kans op bijvoorbeeld Alzheimer. Daarnaast zit er in haring kalium dat je zenuwstelsel weer helpt met het sturen van elektrische signalen. Vitamine B6 maakt chemicaliën aan die belangrijk zijn voor de communicatie tussen de zenuwen. In een portie haring zit 0,8 gram vitamine B6 en 719 milligram kalium.

Haring bevat weinig kwik

In zalm en tonijn zit een stuk meer methylkwik en daarom is haring een stuk veiliger om te eten. Dat is wel zo fijn als je graag vis eet! Methylwik is namelijk niet zo gezond als je het veel binnenkrijgt. En van haring kun je dus lekker veel eten.

Je krijgt er sterke botten van

In haring zit ook veel magnesium, fosfor en calcium, voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om hydroxyapatiet aan te maken. Dit mineraal zorgt weer voor gezonde botten en tanden. En de eiwitten in haring zijn ook belangrijk voor je botten, want je lichaam gebruikt eiwitten voor de opbouw en het herstel van lichaamscellen. In een portie haring zit 54 gram magnesium, 388 milligram fosfor en 141 milligram calcium.

In haring zitten goede vetten

Die omega-3-vetten die in haring zitten, verkleinen ook het risico op hart- en vaatziekten. Het voedingscentrum adviseert dan ook om één keer per week vette vis te eten.