Pepers, you’re gonna love them or hate them. Mensen zijn de enige diersoort die pepers opeet, want de meeste van ons houden nu eenmaal van smaak in hun eten. Maar waarom zijn pepers zo heet?
De Amerikaanse scheikundige Wilburg Scoville ontwikkelde in 1912 een test om de heetheid van pittige sauzen en chilipepers weer te geven: de schaal van Scoville. Dit werd eerst gedaan door smaaktests, waarbij werd gekeken hoever een gemalen peper moest worden verdund voor hij niet meer als scherp werd ervaren. Vandaag de dag meten we de concentratie capsaïne.
Capsaïcine is een stof die de receptoren op de tong stimuleert die gevoelig zijn voor pijn en hitte. Je krijgt er een branderig gevoel van. Het is een erg stabiele stof, die niet ontleedt door koken en ook bijna niet verdampt. Een gerecht met rode peper zal dan ook na het bereiden zijn scherpte bewaren.
Wat vinden wij pittig?
Nederlanders vinden een gerecht pittig rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Sambal scoort 2000, dus daar hebben wij al moeite mee. Scherpe pepersoorten zijn bijvoorbeeld de Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico. De heetste peper is de Carolina Reaper, die heeft een Scoville-eenheid van maarliefst 1.569.300!
Waarom zijn pepers zo heet?
Dat komt dus door de capsaïcine, een stofje die niet in de pitjes van de peper zit, maar in de zaadlijst. Pitjes zitten aan de zaadlijst vast en daardoor worden ze ook heet. Wanneer je een peper eet, denken je hersenen dat er iets warms in je mond zit. Eigenlijk word je lichaam dus voor de gek gehouden.
Wat je moet doen als je te pittig hebt gegeten
Oh nee, heb je per ongeluk op een te hete peper gebeten? Wat je vooral niet moet doen is veel water drinken. Water zorgt er namelijk voor dat de capsaïcine door je mond wordt verspreidt en dat willen we juist niet. Wat wel helpt? Melk! Daardoor komt er een laagje vet op je tong dat de capsaïncine snel afvoert. Ook een potje suiker kan helpen, want dat laat de pittigheid verdwijnen.